Is het niet eens tijd?

Zo, het is mooi geweest voor vandaag. Laptop dichtklappen, tijd voor een wandelingetje. Nog even frisse lucht na een hele dag binnen werken. Jas aan, kraag op, het is best fris buiten.

Even later kom ik een kennis tegen, we maken een kort praatje en het gesprek komt al gauw op mijn website. “Ja daar zijn we inderdaad de laatste tijd druk mee geweest” zeg ik. “Ook vanavond ben ik nog even bezig geweest met een aanpassing hier en daar. Maar het schiet op, bijna klaar”. “Een website is nooit klaar zegt ie, je moet er steeds aandacht aan blijven besteden, iedere week”. Iedere week? Ja denk ik, dat zal wel zo zijn, maar….wil ik dat eigenlijk wel? Mijn bedoeling van de website is om te laten zien en horen wat ik doe, om een indruk te geven van de mogelijkheden die ik te bieden heb en hoe mijn benadering is. Niet om voortdurend aan een website te sleutelen. Toch ontkom je daar vandaag de dag niet meer helemaal aan. “Ennuh”…zegt mijn kennis,”hoe zit het eigenlijk met je column? Die staat er nog steeds niet op, aanklikken….blanco, niks”. “O ja, de column…nog even geen tijd voor gehad” hoor ik mezelf zeggen.

Even verder op mijn avondrondje mijmer ik er nog wat over na. Tijd…wat is tijd? Je krijgt geen tijd, hooguit heb je tijd en het is handig om die tijd naar eigen inzicht bewust te besteden. We zijn gewend om een onderverdeling in onze tijd te maken in vroeger, nu en later. Maar dat is eigenlijk een kunstmatige constructie. Er is alleen Nu zeggen ook de Tao├»sten, weer Nu en nog eens Nu. Gister is voorbij en morgen moet nog komen. Het bewust meer in Nu zijn wordt tegenwoordig Mindfullness genoemd. Meestal beleven we dit Nu te weinig. De kwaliteit ervan wordt voortdurend bepaald door onze herinnering of ervaringen, of vaker nog door die van anderen en die nemen we mee in onze planning van straks, later. Daarmee heeft ons idee van verleden en toekomst grote invloed op de kwaliteit van ons Nu. Onze bewuste en onbewuste angsten kunnen hierbij een grote rol spelen. Vertrouwen geeft ons innerlijke rust, brengt ons dichter bij onszelf, draagt bij aan een optimale ervaring van Nu en dat is van belang, want de kwaliteit van Nu is weer van invloed op onze toekomst. Dit doet me herinneren aan een boek wat ik kort geleden heb gelezen, “Fractale Tijd” van Gregg Braden, uitgeverij Paradigma. Een aanrader voor wie ge├»nteresseerd is in het fenomeen “tijd”.

Inmiddels thuisgekomen voel ik inspiratie voor een column opborrelen en ga ik nog even met mijn laptop zitten. Het is er blijkbaar de tijd voor.

Frank van Rantwijk, september 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de oplossing van de som in, dit is een beveiliging om robots geen commentaar te laten plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.